Friday, February 4, 2011

Laungan Perubahan disahut Pemuda...Inilah masanya

Istilah Arab menyebutnya 'Taghyir'(التغيير).Dalam inggeris pula disebut 'change' atau 'revolution'.


Perubahan pastinya akan berlaku dalam rentetan perjalanan hidup manusia...semua manusia akan hadapinya  tidak ada yang terkecuali.Jadi di sini ana mengajak semua untuk kita tanyakan pada diri,mengapa mesti berubah..?
Fitrah kejadian akan menjawab...
Perubahan itu Sunnah Kehidupan.
Perubahan itu salah satu proses Peningkatan.
dan yang paling penting Perubahan itu  merupakan Suruhan ALLAH...

Dan hari ini..semua muslim dan muslimah perlu tahu keperluan Taghyir dalam dunia masa kini.
Ermm...macam mana nak tahu?mula2 sekali kita mesti Faham.....apa yang ingin difahamkan?
Faham kondisi Ummah Hari Ini...Ummah sekarang tidak ada Khilafah..Ummah sekarang tidak ada Fikrah..
tidak sedar Kewajipan dan Kemampuan yang ada....serta keliru dan celaru kefahaman ajaran Islam yang sebenar....ana insan yang sentiasa cuba untuk terus memahami ajaran Islam.... dapat menukilkan bahawa betapa Perubahan itu merupakan Keperluan Mendesak dan WAJIB bagi setiap individu Muslim.
Individu yang mengimpikan Islam kembali ke tempat asalnya...iaitu tempat yang terTinggi...
itulah tempat yang sepatutnya....
Islam tidak layak berada di bawah..!!

Sang Pencipta menyuruh kita hambanya untuk buat Perubahan...mengubah sistem dunia pada masa kini yang bernakhodakan Nafsu kepada sistem yang dikehendaki Pemilik Dunia Yang Sebenar..
Ubah agar seluruh manusia sejagat tidak menjadikan selain Islam sebagai pegangan hidup mereka.
firman Allah dalam surah al-baqarah:
 "Perangilah mereka(musyrikin)hingga tiada lagi fitnah dan seluruh addin itu kembali kepada Allah".
Rujuk pula Sunnah Rasul.. dalil Surah Al-Kafirun menjadi jawapan Baginda SAW kepada orang kafir Quraisy yang enggan sistem hidup mereka diubah..
Kepada semua Pembaca...Cuba kita hayati betul2 realiti Ummah yang kehilangan Khilafah ini.
Islam semakin hilang izzahnya di hati kita.Di mata dunia Islam itu bisa saja dihina dan Musuh2 Islam berkuasa.
Kita semakin hari membiarkan Yahudi dan Kristian menentukan agenda hidup kita.Perlaksanaan Syariat dalam segenap aspek terhenti begitu sahaja.

Muhammad Rasyid Ar-Redho menggambarkan fenomena ini di dalam kitabnya Al-Muntalaq:

  Sistem Pendidikan Jahiliyah dan taghut ciptaan Yahudi dan Kristian dan materialisme itu telah melahirkan kijang-kijang yang pengecutMereka tidak lagi menerkam, sebaliknya melepaskan diri dari keazaman serta bersegera membolos diri dari tanggungjawab.
Inilah generasi baru dari putra-putra Islam.
 Mereka itu adalah anak-anak singa yang bertukar menjadi kijang yang pengecut.
Sebenarnya mereka itu adalah putera-putera muslimin yang merdeka.
Mereka diperhambakan lalu mereka bergembira….
Rancangan mereka terus berjalan sehingga kita dapati sesetengah orang yang ikhlas lebih cenderung untuk beruzlah…. “

Jadi kita mesti kembali menjadi 'Singa' bukannya 'Kijang'.Hanya sanya dengan jalan Perubahan yang bakal menjadikan ia suatu kenyataan.
Ciri Perubahan yang perlu ialah Perubahan Kepada Kesyumulan...fahami Islam secara menyeluruh..tidak hanya sebahagian sahaja..dengan cara ini asas masyarakat Jahiliyah mampu diruntuhkan.Kita mesti menjadi Muslim yang Kaffah dan bercita2 untuk melihat Islam menjadi Penguasa Seluruh Alam.
Yang kedua..Perubahan berasaskan Aqidah....memahami konsep Ubudiyyah yang sohih.Agar manusia melaksanakan erti Pengabdian secara mutlak kepada ALLAH semata.
Dan dalam membuat Perubahan...kita mesti melakukannya secara berperingkat (Tadarruj) jangan terburu2...Sebab itu Mujaddid Islam abad ke-14 H,Assyahid Imam Hasan Al-Banna menyusun Peringkat2 Amal (Maratibul Amal) itu kepada 7 peringkat berdasarkan Sunnah Nabi.Sistematik dan Tersusun memudahkan kita mencapai Objektif dan Matlamat....
Amal manusia dalam Perubahan menentukan Perubahan Islam.

Ana nak berkongsi dengan semua tentang salah satu dari Hadis Nabi SAW yang sangat2 memberi kesan pada diri ana secara peribadinya...ia berkaitan dengan topik kali ini.Mafhumnya begini...Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah SAW, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing". H.R. Muslim 


Apa yang boleh kita faham ialah pada zaman sekarang kalau kita nak beramal dengan Islam,masyarakat sekeliling akan melabelkan kita sebagai orang yang pelik...janggal dan mereka akan mengasingkan diri dari kita.Ketahuilah semua.. itulah yang berlaku pada awal permulaan Dakwah Islam di Kota Mekah suatu ketika dahulu...dan itu jugaklah asam garam dalam menempuh jalan Perubahan.
Yang pastinya Perubahan sebegini akan mendapat tentangan yang hebat oleh sistem yang sedang menguasai manusia sekarang....
Sebagai Pengubah..kita mesti ada persediaan...apa yang perlu disediakan..?
Sedia dengan Akal..(Aqliyah)
Sedia dengan Hati..(Qalb)
Sedia dengan Tindakan..(Haraki)
Akal kita perlu menguasai Pengetahuan Syariat..Pengetahuan Realiti Semasa dan Pengetahuan Gerak Kerja..
Hati pula perlu sentiasa dibekalkan bekalan yang cukup...Zikrullah..Mujahadah diri...Muraqabah kepada Allah dan Keterikatan dengan Al-Quran...
Untuk tindakan adalah dengan bergabung dengan jemaah yang Mantap perlaksanaan Tarbiyyahnya....

Taghyir ini mengidamkan barisan Pemuda yang mendokonginya..yang merealisasikannya...Persoalannya....kenapa Pemuda..?
Kerana tempoh muda adalah tempoh yang disuruh 'rebut' oleh Rasulullah..ia merupakan tempoh penentu hala hidup dan juga merupakan fasa di mana kekuatan fizikal manusia berada di kemuncak...

Coretan Imam Hasan Al-Banna mengenai Pemuda....

“Generasi muda ialah rahsia kehidupan ummat dan sumber mata air kebangkitannyaSejarah ummat ialah sejarah para tokoh yang dilahirkannya, yang memiliki aqliyah yang kuat dan ruh yang membara. Kuat lemahnya umat sesungguhnya diukur dari sejauh mana kemampuanrahimumat itu melahirkan tokohtokoh yang memenuhi syarat rijal yang sebenarnya…”

Wahai Pemuda...

Seruan yang pertama sekali kepada tugas ini untuk kamu iaitu hendaklah kamu percaya kepada diri sendiri, hendaklah kamu mengetahui kedudukan kamu dan kamu yakin bahawa kamu adalah para pemimpin dunia jika sekiranya kamu mahu musuh-musuh kamu menjadi hina.…. Tentukanlah wahai pemuda iman kamu, matlamat dan tujuan kamu…”

Masanya sudah tiba.....Laungan Perubahan sedang menantikan Penyahutnya...Panji Perubahan sekian lama sepi dari Pengibarnya...AYUH...!!BANGKIT WAHAI PEMUDA....Biar kita yang menamatkan Penantian itu...dan biar kita yang menyerikan Kesepian itu sekarang...!!!.


0 kritikan..:

Post a Comment